Стажування - найкращий спосіб потрапити у компанію

Принаймні, так вважає одна з учасниць дебатів, Настя Яновицька. Чи дійсно це так? Пропоную для початку коментар самої Насті:


Ми, студенти, добре розуміємо, що те, чому нас навчають в університетах, і те, що від нас вимагатимуть роботодавці, значним чином відрізняється. Це розуміють і роботодавці. Тому майже усі найбільші мультинаціональні компанії пропонують навчання та стажування для випускників вузів та студентів старших курсів. Але нажаль, багато хто зі студентів про такі можливості не знає, навіть у столиці, а в регіонах справи іще гірше. З тих студентів, які знають про програми стажувань, багато хто вважає, що для проходження стажування необхідний певний досвід роботи, якого студенти просто не мають, а тому і не наважуються подавати заявки на ці програми. А роботодавцям, як з'ясувалося, необхідний не досвід, а знання, навички та бажання розвиватися. Дуже важливим є правильна комунікація цих вимог до потенційних співробітників. Важливою є також співпраця роботодавців безпосередньо з вузами, у випускниках яких вони зацікавлені. У якості посередника між вузами та роботодавцями повинні виступати центри працевлаштування студентів. На жаль, не в усіх вузах вони достатньо ефективні та активні, а в деяких вузах вони взагалі відсутні. Я повністю поділяю думку, яку висловив Слава Пивоварник, щодо впровадження у вузах лекцій та семінарів, які будуть проводити спеціалісти провідних компаній різних сфер. Це дозволить студентам зрозуміти, що дійсно необхідно роботодавцям, а останнім - знайти талант. На скільки мені відомо, така співпраця вже є в проектах декількох провідних компаній України. З нетерпінням чекаємо на реалізацію цих проектів.

Цікаво було би почути реальну історію людини, яка мала практику стажування компанії, або яка потім ще й потрапила на постійну роботу. Я, наприклад, знаю і кілька негативних прикладів - але всі вони відбулися через те, що люди нне мали перед собою конкретних цілей та пливли за течією "куди прийдеться". 
Навчальні семінари - теж гарна ідея.  Там можна отримати багато корисних знань, почути "реальні історії", а потім "транслювати"  їх у своє життя. 

19 коментарів:

  Анонім

25 вересня 2008 р. о 07:42

У меня была достаточно своеобразная практика стажировки: я стажировалась в одной компании ещё на первом курсе, недолго, участвовала лишь в одном проекте.
После этого я практиковалась ещё в 3 компаниях и поддерживала связи с коллегами из всех 4.
В итоге по окончанию университета меня пригласили на работу в компанию №1
Так что я думаю, что для студента важен какой-либо networking во время учебы, даже не только стажировка, а любые контакты с представителями компаний


Лилия

  Катерина Холодило

25 вересня 2008 р. о 08:21

А як проходила саме стажування? Воно Вас влаштовувало, Лілія?
Чому не залишилися, скажімо в тих компаніях, в яких відбувалися стажування?

  Анонім

25 вересня 2008 р. о 08:27

Ну, о самой сути проекта расскзывать, пожалуй, не буду, но было очень классно, что мне с ходу давали не ассистентские задания, а позволяли почувствовать себя ответственной.
По поводу других компаний - они работают в разных сферах, и я просто "искала себя". И рада, что смогла в той, первой, компании проявиться и обо мне не забыли =)

Лиля

  Evelina

25 вересня 2008 р. о 08:39

Я не впевнена, що стажування - це найкращий спосіб потрапити до компанії через те, що зараз можна потрапити відразу на роботу ще будучи студентом.

  Yuliya Babenko

25 вересня 2008 р. о 08:57

2 evika:
мені здається, це залежить, по-перше, від досвіду, а по-друге, від рівня компанії (малий, середній, великий бізнес, мультинаціональна компанія чи локальна тощо)
тобто для студента без досвіду роботи шлях до провідної міжнародної компанії лежить саме через стажування

  Катерина Холодило

25 вересня 2008 р. о 09:00

2 evika: Звісно, що можна, але дивлячись куди. По-перше, за час стажування можна або встигнути зрозуміти що це "не твоє" та поміняти курс, як у випадку з Лілією, або ж проникнутися духом компанії та успішно залищитися.

  valeriy

25 вересня 2008 р. о 09:01

у меня нет опыта поиска работы, но из того, что я знаю, стажировка действительно по всем пунктам выходит лучшим способом попасть на работу. вот дебаты меня еще более убедили в этом :)

  Катерина Холодило

25 вересня 2008 р. о 09:04

2 shredingerz_cat:
Так, сподіваюся все це піде тобі на користь під час пошуку роботи :)

  Анонім

25 вересня 2008 р. о 13:49

2 evika: а какую разницу вы видите между стажировкой и работой?

  Evelina

25 вересня 2008 р. о 22:21

2 yulia babenko
не згодна з цією тезою. Справа в тому, що в будь-якій компанії є відносно початкові позиції, куди можна легко потрапити. Для прикладу в нашій компанії студентів беруть на аналітиків (без досвіду роботи потрапити можна).
2 катерина холодило: курс можна змінити в будь-якому випадку - працюючи чи стажуючись
2 linda
принципову різницю між стажуванням та роботою я бачу у декількох аспектах: 1) під час роботи у тебе є більше обов язків
2) можна краще зрозуміти стуктуру компанії, можливості для розвитку і т.д. - але тут можна посперечатись, бо це все дуже сильно залежить від того як ставляться в компанії до стажерів (у мене є досвід радикально різного ставлення до стажерів у різних компаніях)
3) знову ж таки залежно від компанії - на роботі в тебе будуть більше вкладати сил, щоб навчити, бо менше ризик того, що ти підеш після терміну стажування кудись в інше місце

  Anton

26 вересня 2008 р. о 04:29

в усьому всьому стільки нюансів... бо справді:
- в багатьох компаніях до стажерів ставляться як до гарматного м'яса;
- багатьом студентам важливо просто відчути, як це - працювати. вони не впевнені, чи справді будуть довго у певній компанії;
- так, працедавці завжди приділяють штатним працівникам більше уваги, ніж стажерам. втім, чим більше записів у трудовій книжці, тим обережніше братимуть на нову роботу - адже не факт, що людина стрибне кудись в інший офіс за кілька місяців.
- мультинаціональні компанії не завжди кращі за "своє, рідне"
...and all that stuff.

Тож важливо позиціонувати себе: і працедавцю, який має чітко визначити свою позицію, і якісно повідомити її загалу (зокрема шляхом таких дебатів), і студентові - котрий має не йти наосліп, а, попередньо розвідавши ситуацію, точно вирішити, чому він хоче працювати зараз, як і де. І тоді йти далі )

  Yuliya Babenko

26 вересня 2008 р. о 05:16

2 evika:

дивно, позиці аналітиків завжди здавалися мені досить потужними. а яким чином відбувається відбір? написання аналіт.робіт?

2 shredingerz_cat:
так що, шукатимете стажування? вже є плани, де?:)

2anton:
Антоне, не дуже зрозуміла Вашу позицію. яким чином позиціонувати?:)

  valeriy

26 вересня 2008 р. о 05:25

2 yulya babenko:
Планів ще немає. Взагалі не люблю жити за планом :) Але буду придивлятися до компаній, що були на дебатах, зокрема до JTI.

2 evika:
А не підкажете, що це за компанія, куди аналітиків беруть без досвіду роботи?

  Evelina

26 вересня 2008 р. о 09:03

2 yulia babenko and shredingerz_cat:
я мала на увазі, що до позиції аналітика є трохи інші вимоги і досвід роботи тут не є головне. Наприклад, вимоги професійно знати ексель, володіти аксесом, знати статистику, англ. мову і т.д.
Тобто якщо у тебе є такі навички, то можна влаштуватись на роботу відразу.
Загалом роботодавці пишуть у вимогах "досвід роботи", проте якщо ти володієш такими навичками, то можуть взяти і так.
2 shredingerz_cat - якщо підходите під опис, можу порекомендувати вакансію ;)

  valeriy

26 вересня 2008 р. о 09:41

2 evika:
це позиція аналітика в якій сфері? бо ми, може, про різні речі говоримо :)
а взагалі, якщо можна, скиньте опис вакансії на valeriy.sorokin(собачка)gmail.com

  Катерина Холодило

26 вересня 2008 р. о 12:39

2 anton
Антоне, Ви абсолютно праві, саме тому слід дізнаватися про програми компанії заздалегідь, як то кажуть "брати участь", Ви класно підсумували :)

Щодо трудової книжки, підняли питання, не доводилося над таким задумуватися... :)

  Анонім

30 вересня 2008 р. о 21:53

evika
Да, действительно, с такой точки зрения вы абсолютно правы. Попыталась сейчас вспомнить все свои стажировки - только в половине случаев стажеров действительно развивали и давали интересные задания. Во второй половине либо сама искала себе чем заняться, либо задания были откровенно не интересные никому :)
Видимо поэтому я стараюсь, чтобы программа стажировок в нашей компании действительно была интересной, ответственной и развивающей. Надеюсь, что получается, хотя судить не мне :)

  Анонім

30 вересня 2008 р. о 21:59

По поводу трудовых книжек.
На самом деле за всю свою работу рекрутера (около 3-х лет), я ни разу не видела трудовых книжек мои кандидатов. Резюме - да, необходимо. А трудовая книжка или лежит у текущего работодателя, а если такого не имеется, то всё равно её никто не предъявляет. Ну и все мы знаем, как в нашей стране у людей появляются трудовые книжки - в моей, например, написано, что я год бухгалтером работала. А на самом деле в моём университете при поступлении на магистратуру другого факультета мне четко сказали, что завтра я должна принести трудовую с 2-мя годами опыта по этой специальности. Пришлось поднапрячься и принести :)

Кроме того, для молодого человека абсолютно не зазорно искать себя, пробоваться в разных направлениях бизнеса, поэтому не стоит бояться испортить себе трудовую. Лучше бойтесь не найти своё дело и всю жизнь заниматься тем, чем придётся. Вот это уже действительно страшно.